Wat is een bekwaamheidsbewijs?

W

Om een job in het onderwijs te mogen opnemen moet je bewijzen dat je bekwaam bent om die job uit te oefenen. Dat doe je door middel van een zogenaamd bekwaamheidsbewijs. Dat bekwaamheidsbewijs is bijna altijd een diploma of een combinatie van meerdere diploma’s. Eerder zelden kan je je bekwaamheid aantonen aan de hand van bv. ervaring.

Als je bekwaamheidsbewijzen kan voorleggen worden die ingedeeld in drie categorieën. We spreken van een vereist bekwaamheidsbewijs als je les wil geven in een vak, graad en onderwijsvorm waarvoor je echt hebt gestudeerd én je hebt een pedagogisch diploma. Een voorbeeld is iemand die studeerde voor leerkracht geschiedenis en de job van leerkracht geschiedenis wil uitoefenen.

We spreken van een voldoende geacht bekwaamheidsbewijs als je les wil geven in een vak, graad of onderwijsvorm waarvoor je niet echt hebt gestudeerd maar je hebt wel een pedagogisch diploma. Een voorbeeld is iemand die studeerde voor leerkracht geschiedenis en de job van leerkracht Nederlands wil uitoefenen.

Tot slot is er het ander bekwaamheidsbewijs voor het geval je eigenlijk niet echt bekwaam geacht wordt om les te geven in een bepaald vak. Je hebt bijvoorbeeld het diploma ‘Bachelor Maatschappelijk Werk’ en je wil aan de slag als leerkracht Wiskunde. Hoewel men je schijnbaar ongeschikt vindt voor de job kan je die toch opnemen. Dit enkel op voorwaarde dat de school géén persoon met een vereist of voldoende geacht bekwaamheidsbewijs vindt om de job op te nemen. Je komt echter nooit in aanmerking voor TADD of vaste benoeming als je enkel een ander bekwaamheidsbewijs hebt.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je géén bekwaamheidsbewijs hebt. Je hebt bv. enkel je diploma middelbaar onderwijs en je wil de job van leerkracht wiskunde opnemen. Dat kan niet. Zelfs al vindt de school niemand mét een bekwaamheidsbewijs, dan nog mogen ze jou de job niet geven.

Mijn voorbeelden waren zo klaar als pompwater, in de praktijk zal dat vaak een pak minder duidelijk zijn. Wat te zeggen over iemand met een diploma ‘Handel Burotica’, mag die ook Informatica geven? Of Economie? Daarom heeft de overheid een website gemaakt waar je kan nagaan over welke bekwaamheidsbewijzen je beschikt. Je kan zowel zoeken op basis van je diploma als het vak dat je wenst te geven …

https://data-onderwijs.vlaanderen.be/bekwaamheidsbewijzen/start.aspx?niv=SO

Commentaar toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste berichten