Over Meneer Depuydt

O

Op deze website vind je heel wat screencasts, filmpjes die ik gebruik om bepaalde leerstof uit te leggen aan mijn leerlingen.  Ik gebruik de filmpjes vooral in klassen waar ik weinig lestijden per week heb.  Op deze pagina wil ik je graag uitleggen waarom ik dat doe.

Ik heb dit trouwens niet zelf bedacht, het is een didactisch principe dat al lang bestaat. Wil je er meer over weten? Op deze pagina van WIKIPEDIA leggen ze de werking van de Flipped Classroom uit. Deze “talk” door Salman Khan op TEDx over deze manier van lesgeven is inspirerend.

Waarom WEL:

Omdat het meer “op maat van de leerling” is.
Sommige leerlingen hebben meer talent voor of meer voorkennis van ICT dan andere leerlingen.  Zij hebben de uitleg misschien niet (helemaal) nodig. Zij kunnen de filmpjes geheel of gedeeltelijk “doorspoelen” en onmiddellijk overgaan naar de oefeningen.
Voor sommige leerlingen gaat de uitleg soms te snel, zij kunnen het filmpje nog een keer bekijken of het af en toe eens op pauze zetten.

Omdat MIJN tijd geld waard is.
Als ik als leerkracht elk lesuur van 50 minuten, 20 minuten les geef, dan resten er mij nog 30 minuten om leerlingen die het moeilijk hebben individueel te helpen. Wanneer ik werk met filmpjes dan heb ik 50 minuten tijd om hen te helpen.

Omdat het een handig hulpmiddel is bij remediëring.
Wanneer leerlingen één of meerdere lessen missen kunnen ze een deel van de leerstof zelfstandig bijwerken op een moment dat hen het beste uitkomt.  Ook wanneer leerlingen aanbeland zijn bij meer gevorderde leerstof maar de basisvaardigheden wat vergeten zijn, kunnen ze teruggrijpen naar de filmpjes die de basisvaardigheden uitleggen.

Omdat het beter aansluit bij de leefwereld van de leerlingen.
De meeste van onze leerlingen spenderen heel wat tijd op het Internet, sociale media, YouTube, … De stap om de filmpjes nog een keertje te bekijken is (imho) veel minder groot dan de computer opzij te schuiven en nog eens door 30 blz. cursustekst te bladeren.  Veel leerlingen hebben tegenwoordig een smartphone of tablet, daarmee kunnen ze de leerstof nog eens herbekijken/beluisteren op de gekste plekken (op de bus, in bed, op het toilet, …)

Omdat zien hoe iets moet, beter blijft hangen dan het in woorden te lezen.
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, een filmpje bestaat uit 25 beelden per seconde, reken zelf maar uit hoeveel woorden je nodig hebt om een filmpje van 5 minuten te vervangen 😉  Vaardigheden (ongeacht de welke) leer je toch het snelst als iemand het je stap voor stap voordoet en je het daarna zelf kan uitproberen?  Heb je ooit een een schriftelijke cursus dassen knopen, hemden strijken, … gevolgd.

Waarom niet:

Omdat ik een luie leerkracht ben.
Een screencast van 10 minuten maken kost mij gemiddeld een uur werk. Denk daarbij dat elke screencast om de 2 à 3 jaar opnieuw gemaakt moet worden omdat er een nieuwe versie is van de software. De tijd die vrijkomt doordat ik geen les meer moet geven gaat probleemloos op aan het helpen van individuele leerlingen. En tenslotte … doordat leerlingen nu 50 minuten ipv 30 minuten oefeningen maken, zijn er meer oefeningen om te verbeteren.

 

Niet akkoord met mijn stellingen, vragen of opmerkingen? Contacteer mij gerust!

1 opmerking

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Geeft een zeer duidelijke uitleg over draai-tabellen.
    Echter zou ik graag het bestand van de Bakker de Bolle ontvangen
    om zo beter ook nog de gevorderden video te bestuderen

Laatste berichten