Help! Ik ben ziek! Wat nu?

H

“Directeur, ik ben ziek, wat nu?”

Het belangrijkste, op genezen na, heb je al gedaan nl. de school verwittigen.

First things first: als je de werkdag aanvat en in de loop van de dag naar huis gaat omdat je je niet goed voelt, dan wordt dit NIET gezien als een dag ziekteverlof.

EEN DAG AFWEZIG

Indien je maximaal 1 volledige dag ziek bent, dan volstaat het om je directeur te verwittigen. Wettelijk gezien moet je dit “onmiddellijk” doen waarmee bedoeld wordt het eerste uur dat je aanwezig hoort te zijn. In het belang van de goede schoolwerking verwittig je de directeur natuurlijk zo snel mogelijk.

Je hoeft géén afwezigheidsattest in te dienen, de school kan wel een controle arts vragen bij je langs te komen. Daarom is het belangrijk dat je laat weten waar je die dag verblijft als dat niet in je eigen woonplaats is.

MEER DAN EEN DAG AFWEZIG

Opnieuw is het belangrijk én wettelijk verplicht om je directeur te verwittigen van je afwezigheid. Daarnaast moet je de directeur een afwezigheidsattest van de dokter bezorgen. Opgelet, het klassieke doktersbriefje volstaat niet, het moet een zogenaamde PERS16 zijn. (Onderaan deze pagina vind je een link naar het document).

Daarnaast moet je ook het controleorgaan (CERTIMED) verwittigen van je afwezigheid en dit met een medisch attest. (Onderaan deze pagina vind je een link naar het document). Je kan dit document opsturen met de klassieke post maar het is makkelijker om het gewoon te mailen naar onderwijs@certimed.be

Op beide attesten kan je noteren waar je gedurende je ziekte zal verblijven als dat niet je eigen woonplaats is. Uiteraard hopen we dat dit niet nodig is maar als je bv. in het ziekenhuis moet verblijven is het belangrijk om het controleorgaan daarvan op de hoogte te brengen.

ZIEKTEVERLOF VERLENGD

Indien je ziekteverlof verlengd wordt moet je zowel een nieuw afwezigheidsattest bezorgen aan je directie als een nieuw medisch attest aan het controleorgaan. Uiteraard moet je ook je directeur verwittigen van het feit dat je niet terug zal zijn op de voorziene datum. Doe dit zodra je voor jezelf duidelijkheid hebt maar uiterlijk de laatste dag van het oorspronkelijke ziekteverlof.

Afwezigheidsattest (PERS16)
https://data-onderwijs.vlaanderen.be/documenten/bestand.ashx?id=160
Medisch attest
https://data-onderwijs.vlaanderen.be/documenten/bestand.ashx?id=159
https://data-onderwijs.vlaanderen.be/edulex/document.aspx?docid=9246#2
https://data-onderwijs.vlaanderen.be/edulex/document.aspx?docid=13927#2

Commentaar toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste berichten