Video downloaden van canvas.be / vrt.nu

V

Sinds begin maart 2018 maken de sites van de openbare omroep gebruik van een andere technologie voor het aanbieden van streaming video.  Onderstaande werkwijze is dus achterhaald. In een nieuwe blogpost vertel ik je hoe je nu best te werk gaat.

https://meneer.depuydt.eu/video-downloaden-van-canvas-vrt/

Ruim een jaar geleden schreef ik een blog post over hoe je (als leerkracht) filmpjes kon downloaden van de websites van de openbare omroep. Als leerkracht is het vaak enorm frustrerend om goed beeldmateriaal te zien verdwijnen van de site.  Dat het downloaden van die stukken video volgens mij legaal is (en waarom) verklaarde ik ook in die blog post.  Het is dan ook geenszins mijn bedoeling om iemand aan te zetten om illegaal beeldmateriaal te verzamelen. Mocht de openbare omroep mijn blog post anders interpreteren kunnen ze mij steeds contacteren.

Begin maart herwerkte de openbare omroep de manier waarop ze video aanbieden op hun websites. Ze maken nu gebruik van een technologie die DASH heet (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP).   Zonder het al te technisch toe te lichten komt het erop neer dat je browser een manifest file gaat downloaden waarin precies beschreven staat waar de data staat die samen de film vormt.  Die data bestaat uit allemaal kleine stukjes film en kleine stukjes audio.

Het komt er dus op neer om al die stukjes video en audio te downloaden, die netjes op en aan elkaar te kleven en klaar is kees.

Met behulp van de programma’s Chrome (de Internet browser) en een zogenaamde “Dash downloader” is het vrij eenvoudig.  Open Chrome  en druk op de sneltoets F12, je zal zien dat onderaan je scherm (of uiterst rechts) een scherm verschijnt. (zie screenshot).  Klik in dit scherm op “Network”.

In het vakje “Filter” vul je in “mpd” (stap 1). Surf nu naar de webpagina waarop het filmpje dat je wil downloaden te zien is.   Iets lager zal er, kort nadat het filmpje begonnen is een bestandsnaam “manifest.mpd” (stap 2) verschijnen. Klik daarop met de rechtermuisknop en kies “Copy” (stap 3) en kies tenslotte  “Copy link address” (stap 4).

De website http://www.dash-downloader.com is niet langer online. Online zijn er weinig alternatieven te vinden. De offline tool Youtube-DLG is een perfect alternatief. Ik schreef er een blogpost over => Youtube-DLG

 

Surf nu naar de website http://www.dash-downloader.com.  Dit is een voorbeeld van een dash downloader.   Op die website plak je de link naar de manifest file die je net gekopieerd hebt (ctrl+v) en je klikt op de knop “CHOOSE TRACKS”.

De website vraagt nu enkel nog WAT je precies wil downloaden (de manifest file biedt meestal verschillende kwaliteiten aan …).

In mijn geval zijn de bovenste 4 de video in 4 verschillende kwaliteiten (1070 kbits/s is veel betere kwaliteit dan vb. 140 kbits/s), de onderste 2 zijn het geluid in twee 2 kwaliteiten. Kies minstens één video én één audio bestand, klik op download.  Hoe groter de gekozen kwaliteit, hoe groter het bestand dat je moet downloaden maar hoe beter de beeld- en audiokwaliteit.  Het downloaden van de film begint onmiddellijk en na wat wachten heb je de film netjes in MP4 formaat op je computer.

Zoals steeds … als je vragen of opmerkingen hebt, dan hoor ik dat graag.

 

58 opmerkingen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Goede middag Meneer Depuydt,

  Sinds de jaren ’80 ben ik ‘gebonden’ aan de PC en toebehoren.
  In mijn geval gaat het meestal over het oplossen van computer soft- en hardware gerelateerde problemen.
  Sporadisch komt ook wel eens (oudere) beginner om een woordje uitleg over hoe ‘dat ding’ nu wel werkt.

  Op een bepaald ogenblik werd mij via via gevraagd om eens bij een persoon langs te gaan,
  om hem wat uitleg te geven over zijn laptopke.
  Meestal herbekijken van uitzendingen via website of opzoeken van zijn interesses via Google.

  De brave man is ondertussen in de 80 en houdt veel van klassieke muziek die hij vooral beluistert op de radiozenders Klara en NPO 4. Via de website van deze omroepen wordt ook wel eens een concert (audio – video) opgenomen dat hij moest missen omdat hij in therapie was die bepaalde dag van de uitzending.
  Zo ook voor sommige documentaires (VRT.NU) die zijn interesse wekken en slechts bepaalde tijd beschikbaar zijn.

  Hartelijk dank voor de DASH oplossing die het mij nu mogelijk maakt om deze man verder te helpen !

  Met vriendelijke groeten,

  Erwin

 • Beste meneer Depuydt,

  Ik wil u heel hartelijk danken om deze methode online te posten. Ik maakte reeds veelvuldig gebruik van uw vorige methode.
  Ik gebruik veel vrt filmpjes in mijn lessen in het secundair onderwijs. In onze klassen is er niet altijd een snelle wifi verbinding. Op deze manier lukt het wel. Met respect voor de copyrights 😉
  Nogmaals dank,
  Louis

 • Vind ik zeer straf gevonden!
  Ik merk wel dat bij mij enkel beeld en geen audio gedownload wordt. Enig idee hoe dit verholpen kan worden?
  Jasper

 • Zeer interessante link!

  Is het normaal dat DASH downloader slechts de eerste tien minuten van mijn gekozen documentaire downloadt? Hoe kan ik de volledige documentaire downloaden?

  Groeten en nogmaals dank voor de goede tips!

  • Beste Peter,
   dat was zeker niet normaal. Ik vermoed dat de eigenaar van de website problemen kreeg met het datavolume van zijn hosting / server. Ondertussen is de site helemaal uit de lucht. Ik publiceer zo snel mogelijk een update.
   Vriendelijke Groeten,
   Dieter Depuydt

 • Zou het kunnen dat het niet bij elk filmpje van de redactie lukt?
  Heb reeds een aantal filmpjes gedownload voor een les. Maar ineens lukt het niet meer.

  • Beste Justine,

   sinds een tijdje werkt de website dash-downloader jammergenoeg niet meer. Ik publiceer zo snel mogelijk een update.

   Vriendelijke Groeten,
   Dieter Depuydt

 • Beste meneer Depuydt,
  Hartelijk dank voor deze oplossing. Ik heb er al enkele video’s voor eigen gebruik mee kunnen downloaden.
  Echter, sinds ongeveer een week werkt http://www.dash-downloader.com niet meer bij mij.
  Ervaren nog mensen dit? Zijn er alternatieven?
  Bedankt,
  Henri

  • Dag Thomas,
   de website is idd offline. Ik publiceer zo snel mogelijk enkele alternatieven.
   Vriendelijke Groeten,
   Dieter Depuydt

 • Beste mr. Depuydt geweldige methode, echter de website van Dash Downloader lijkt niet meer te werken. Zijn er alternatieven?

  • Dag Wim,
   de website is idd offline. Ik publiceer zo snel mogelijk enkele alternatieven.
   Vriendelijke Groeten,
   Dieter Depuydt

 • Hartelijk dank. Echter, dash-downloader.com lijkt niet meer te werken de laatste weken. Ook met youtube-dl lukt het me niet. Ik ben niet vertrouwd met dit soort programmas, maar een filmpje van Youtube afhalen lukte wel. Zijn er nog alternatieven?

  • Dag Tim,
   de website is idd offline. Ik publiceer zo snel mogelijk enkele alternatieven.
   Vriendelijke Groeten,
   Dieter Depuydt

 • Beste mr. Depuydt

  zou het kunnen dat VRT recent zijn software weer heeft aangepast? Via bovenstaande methode vind ik geen “manifest.mpd” file, enkel “.mpd”.

  Tot voor kort werkte software als Apowersoft Video Download Capture perfect, maar ook die blijkt niet meer te werken …

 • Een andere oplossing, die bij mij nu niet met werkt was het filmpje in chrome op je Android toestel bekijken. Als je dan lang drukt op je scherm, dan kreeg je gewoon een optie “downloaden”. Zo geen ik er een paar kunnen afhalen, met spijtig genoeg lukt dat niet meer…

 • Beste meneer Depuydt,
  net zoals mijn collega’s hierboven gebruik ik filmpjes van de redactie (of nu vrtnws.be) in mijn lessen.
  Daarom download ik ze graag, wat jammer genoeg niet meer lukt.
  Heeft u al een alternatieve oplossing gevonden?
  Dat zou fantastisch zijn!
  Groeten,
  Sara

 • Blijkbaar lukt dit niet altijd.

  In sommige bestanden kan je enkel een “playlist” bestand vinden.
  De YouTube-tlg begint er aan, maar loopt dan altijd vast… wat jammer is.
  Heb je hier ook nog een oplossing voor?

 • Beste Meneer Depuydt,

  Werkt deze werkwijze ook om afleveringen te downloaden van andere televisie sites (zoals VTM en Vier)?

  Alvast bedankt!

 • Super, die mpd voor canvas.

  Maar heb nog een vraagje. Ik zou graag bij onderwijs.hetarchief.be ook wat downloaden om mijn leerlingen een kijkopdracht te kunnen geven. Ik kan dat met een macbook wel “screencapturen”, maar dat is tijdrovend. Kan het ook met dit of een ander systeem? mpd werkt wel niet…

 • Beste meneer depuydt

  Er zit geen audio bij mijn gedownload filmfragment.
  De naast het mpd bestand zijn er nog twee bestanden die ik probeer te downloaden omdat ik vermoed dat die misschien de audio bevatten maar telkens ik dat probeer geeft youtube dlg een error.
  Heeft u hiervoor een oplossing?

  Mvg

 • Beste meneer Depuydt,

  Bedankt voor de nuttige tip om de correcte url van het filmpje terug te vinden. Om te downloaden gebruik ik 5KPlayer, dit werk ook uitstekend. Je dient de optie youtube te selecteren en er de url in plakken.

  Bart

 • Een tip voor de Mac-gebruikers: op volgende link kan je een programma downloaden waarmee je gemakkelijk VRT-videos kunt opslaan: https://www.apowersoft.com/video-download-capture.html

  Eens je het programma hebt, moet je gewoon de mpd-link naar het programma kopiëren.
  Deze mpd-link vind op dezelfde manier als in de blog beschreven wordt, alleen moet je in plaats van F12 Cmd+alt+J indrukken.

  Vriendelijke groet,

  Thomas

 • Beste

  Ik gebruik momenteel de meest recente versie van Chrome, zou het kunnen dat ik daar niet meteen het bestand manifest.mpd kan vinden? Ik zie enkel “.mpd”

  • Inderdaad Jan, het bestandje werd hernoemd van “manifest.mpd” naar “.mpd” maar verder blijft alles werken zoals voorheen.

  • Beste Miranda
   daar kan ik je helaas geen antwoord op geven. Ik beschik niet over een Android tablet.
   Vriendelijke groeten
   Dieter Depuydt

 • Beste,

  Ik ben nog al een liefhebber van documentaires en sinds verleden week lukt het mij niet meer om het Mpd bestand te vinden; Is er onlangs misschien iets veranderd.

  Met vriendelijke groeten
  Harry

 • Hallo,
  Dank u wel voor uw artikel.
  Is er een manier om de ondertitles ook downloaden ?
  Bedankt.
  PS: ik heb deze vraag al gesteld in de artikel over Youtube-DLG maar dat was het verkeer artikel sorry

 • Tot vorige week lukte het nog. Nu is er geen mpd meer te vinden. Enkel nog bij de eerste aflevering van een serie op vrt nu

  • Men is bij de VRT opnieuw overgestapt op een andere technologie.

   Een blogpost hieromtrent volgt snel!

   Vriendelijke groeten
   Dieter Depuydt

 • Hallo,

  Sinds een tweetal dagen zijn er een aantal reportages op VRT NU bijgekomen (o.a “Het Turnhouts vennengebied” en “Wild Sardinia”) waarvoor geen .mpd-link meer te vinden is… Enig idee of men bij VRT opnieuw overgeschakeld is naar een andere methode ?

  Alvast bedankt,
  Jan.

   • Dag Jan
    het klopt inderdaad dat ze bij de openbare omroep graag eens van technologie veranderen. Dat is goed nieuws, stilstaan is achteruit gaan. Het klopt eveneens dat je nu opnieuw m3u8 files te zien krijgt en dat je die niet kan downloaden met VLC Media Player. Je kan de m3u8 wel downloaden met YouTube-DLG. Ik ben een overzichtspagina aan het schrijven wat nu wel en niet werkt, maar daar heb ik nog even tijd voor nodig.
    Vriendelijke groeten
    Meneer Depuydt

 • Goeiedag,

  vooreerst mijn dank voor dit nuttige artikel, ik was reeds lang op zoek naar een manier om iets van VRTNu op te nemen – mijn digicorder is niet altijd “mee” wanneer de vrt een hal uur te vroeg of te laat begint uit te zenden…
  Ik volgde de stappen welke u in uw artikel uitlegt, ttz “stap 1”. Maar als de video begint te spelen komt er zelfs na 10 minuten nog geen manifest.mpd in de lijst te staan. Die blijft gewoon compleet leeg.
  Dus vraag ik me af wat er kan foutlopen.

  Alvast bedankt voor het zetje in de juiste richting!

  Steven

 • Tot enkele dagen geleden werkte het downloaden van een videobestand perfect.
  Sinds kort geeft youtube dlg onmiddellijk na het starten van het downloaden van de .mpd een foutmelding dat de download completed is.
  Er werd echter op dat ogenblik nog niets gedownload.
  uninstall of een installatie op een andere PC geeft geen oplossing. Is waarschijnlijk iets dat wijzigde op niveau van vrt.nu.

  • Beste
   wellicht probeert u met DRM beveiligde streams te capteren en dat lukt helaas niet.
   Vriendelijke groeten
   Dieter Depuydt

 • Geweldig ! 😃

  Sinds VRT DVB-T niet meer ondersteund,
  is dit een welkom alternatief ! ☺

  Voor DVB-T2 zou ik een nieuwe hardware tuner dienen aan te schaffen.

  Dankzij de duidelijke gebruiksaanwijzing gaat alles na een paar uurtjes vlot.

  Als er na een paar seconden een error optreed,
  heeft dit allicht te maken auteursrechten.
  Mits trail and error kom je algauw er achter dat vooral eigen VRT producties “vrij” te downloaden zijn.

  Dank en
  Cliniclows mogen binnenkort een gift ontvangen 🤡

  • De gift aan de cliniclowns waardeer ik enorm!

   Het klopt dat eigen producties zelden met DRM worden beveiligd en aangekochte producties bijna consequent.

Laatste berichten