Video downloaden van canvas, vrt … een update (april 2018)

Het begint een jaarlijkse gewoonte te worden … De openbare omroep organiseert de streamingdiensten op een andere manier, mijn mailbox wordt overspoeld met vragen genre “Help, het lukt niet meer” én dan gaan we opnieuw een blogbericht schrijven over hoe je nu filmpjes kan downloaden van canvas, vrt … De originele blogpost is ondertussen bijna 3 jaar oud daarom is het goed om even alles te hernemen.

Voor alles … ik probeer niemand aan te zetten tot of te ondersteunen in het schenden van auteursrechten of andere illegale zaken. Ik respecteer het werk van televisiemakers én ben bereid al mijn blogberichten omtrent video downloaden van de site te verwijderen als daarom zou gevraagd worden. Dat gebeurde in de afgelopen jaren nooit dus ik geloof dat men er ook geen graten in ziet.  In mijn originele post kan je lezen dat ik de nodige research heb gedaan om mij ervan te vergewissen dat het downloaden van TV-programma’s om die te bekijken in huiselijke kring legaal is.

Het concept is al die jaren identiek gebleven. Video wordt zonder uitzondering in een streaming-formaat aangeboden. Dat is sowieso voor alle partijen positief. Het zorgt ervoor dat als je een film van 3 uur wil bekijken je niet eerst 5 gigabyte aan data moet downloaden voor je kan beginnen kijken. De eerste minuten video worden gedownload en het kijken kan onmiddellijk beginnen. Kijk je enkele naar de eerste minuten van een 3 uur durend programma dan zal 95 % van die film nooit naar je computer gedownload worden.

STAP 1: ZOEK HET MANIFEST-BESTAND

Het manifest-bestand bevat een compleet overzicht van waar al die stukjes video, audio en eventueel ondertitels te vinden zijn. Soms bevat één manifest bestand alle informatie, soms zal het manifest-bestand doorverwijzen naar andere manifest-bestanden (bv. eentje voor video, eentje voor audio en eentje voor ondertitels). Voor het downloaden van een video is het manifest-bestand een onmisbare hulp.

 • Open de website waarop de video te zien is in Chrome. (start de video nog niet!)
 • Druk op de sneltoets F12, je zal zien dat onderaan je scherm (of uiterst rechts) een scherm verschijnt. (zie screenshot).
 • Klik in dit scherm op “Network”.

 • Start de video. Na enkele seconden mag je de video stoppen of pauzeren.
 • Ga op zoek naar het manifest-bestand door te zoeken naar “m3u8” of “mpd” (2). Het bestand noemt meestal “manifest.mpd”, “manifest.m3u8”, “.mpd”, “.m3u8”.
 • Klik met de rechtermuisknop op het manifest-bestand (3) én kies “Copy” => “Copy link address” (4).

STAP 2: DOWNLOAD DE STREAMING AUDIO/VIDEO

 • Download en installeer het programma Youtube-DLG.
  • Het bestand dat je net hebt gedownload is een ZIP bestand. Dubbelklik erop om het te openen. Het bevat slechts één bestand nl. “youtubedlg-0.4.exe”. Dubbelklik hierop om de installatiewizard te starten.
  • Misschien krijg je een waarschuwing met de vraag of je zeker bent dat dit programma op je computer mag geïnstalleerd worden. Klik in dat geval op “Ja”.
  • Kies de taal waarin je het programma wil installeren, English is de meest voor de hand liggende keuze.
  • Klik op “Next”.
  • Aanvaard de voorwaarden “I accept the agreement” en klik op “Next >”
  • Geef aan of je een snelkoppeling op het bureaublad wil. Klik op “Next >”.
  • Klik tenslotte op “Install”.
 • Start het programma Youtube-DLG.
 • Plak (CTRL + V) de net gekopieerde link (zie stap 1) in Youtube-DLG (5).
 • Klik op de knop “Add” (6).
 • Klik rechtsonderaan op het wolkje met het pijltje om de video te downloaden (7).
 • De video komt in MP4-formaat in het gekozen (8) mapje terecht.

STAP 3: VRIJBLIJVEND …

In de voorbije jaren kreeg ik wel eens de vraag “Als wij iets voor jou kunnen doen …”. Dat hoeft helemaal niet, maar als je aandringt … Ben je zelf ook leerkracht? Dan maak jij ook wel eens cursussen, werkblaadjes, extra oefeningen. Deel je kennis net als ik op www.klascement.net.  Of je kan mij een plezier doen door de Cliniclowns een duwtje in de rug geven.

16 thoughts on “Video downloaden van canvas, vrt … een update (april 2018)

 1. Dag mijnheer Depuydt,
  Hartelijke dank voor deze waardevolle informatie. Net als u gebruik ik graag videofragmenten in mijn uiteenzettingen en vormingen. Maar was niet langer mogelijk voor opnames van de VRT. Dank zij uw heldere blogpost is dat nu opgelost.
  Joan

 2. Dit is echt een geschenk uit de hemel. Ikzelf en de kinderen van het vierde leerjaar in Molenbeek die nu zorgeloos filmpjes over de luchtvervuiling in onze stad kunnen bekijken zullen u voor heel lang dankbaar zijn.

  En in ruil zet ik sowieso een aantal stagevoorbereidingen op klascement. 😉

 3. Beste,

  Ik heb vandaag geprobeerd een filmpje van ketnet ‘huis vol dieren’ te downloaden volgens de manier zoals je hebt beschreven. Ik vind wel enkel de manifest.m3u8. Wanneer ik deze link kopieer in de you-tube dlg en voer de add functie uit en druk daarna op het wolkje, verschijnt bijna onmiddellijk de melding ‘downloads complete’. Maar uiteindelijk is er niks gedownload, bij de percentage staat 0% en bij de status staat ‘error’.
  onderaan staat er dat de download 4 sec heeft geduurd.
  Kun je me vertellen wat ik verkeerd doe of wat het probleem zou kunnen zijn?
  Alvast bedankt

  • Met het manifest bestand, dat ik onmiddellijk vond gaat het probleemloos. Mail je mij de juiste URL van het filmpje dan zorg ik voor de link naar het manifest-bestand.

 4. Wow, dit is een goed ding zeg. Ik heb het kunnen gebruiken voor een viertal (legale) video’s die ik anders met een screencaster had moeten opnemen. Het downloaden zelf is ook zeer snel.
  Het is in firefox en het was niet via youtube en niet met m3u8, maar eens de video start ziet men een paar regeltjes bijkomen en dan is het vrij eenvoudig de juiste eruit te nemen en de url te copy/pasten naar Youtube-DLG.
  Heel erg bedankt.

 5. Beste ,

  Bedankt voor jou blog, erg nuttig.
  Ik zit met het volgend probleem, sinds jaren verzamel ik het VTM nieuws door een zelfgeschreven VBS script, deze download automatisch elke dag het VTM nieuws van 13u en 19u. Ik hou dit graag bij als archief. Zo heb ik al van 2012 elke uitzending verzameld.

  Recent (15 mei 2018) heeft VTM deze oude manier veranderd naar een manifest.mpd, maar deze lijkt beveiligd te zijn, spijtig want ik zie niet in waarom het nieuws beveiligd moet zijn.

  Dus downloaden met ffmpeg of youtube-dl werkt niet, bestand wordt niet herkend. De videostream uit het manifest bestand lukt wel maar lijkt wat codering betreft niet te kloppen.

  Heb jij of iemand hier ervaring mee?

  Alvast bedankt

  • Ook beveiligde streams zijn (relatief makkelijk) te capteren. Echter vind ik het een brug te ver om dit op mijn blog te beschrijven. Ik wil niemand aanzetten tot het schenden van auteursrecht of andere illegale zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.