Video downloaden van deredactie.be

Posted on

Sinds begin maart 2017 maken de sites van de openbare omroep gebruik van een andere technologie voor het aanbieden van streaming video.  Onderstaande werkwijze is dus achterhaald. In een nieuwe blogpost vertel ik je hoe je nu best te werk gaat.

https://meneer.depuydt.eu/video-downloaden-van-canvas-vrt/

Veel collega’s vragen me hoe je filmpjes kan downloaden van de website van de VRT: www.deredactie.be.  Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je dit kan doen. Dit is naar mijn mening perfect wettelijk toegelaten.  De FOD Economie bevestigde mij op Twitter dat het downloaden van TV programma’s van de website van de VRT een toepassing kan zijn van de uitzondering “privékopie” op het auteursrecht mits de regelgeving inzake privékopie gerespecteerd wordt.   Het hangt er dus vanaf wat je achteraf met het gedownloade filmpje doet. Op de webpagina http://www.ond.vlaanderen.be/auteursrechten/film/ (van het departement Onderwijs) vind ik bij de Q&A dat het eenmalig bekijken van een TV programma perfect kan …

Met behulp van de programma’s Chrome (de Internet browser) en VLC Media Player is het vrij eenvoudig.  Open Chrome  en druk op de sneltoets F12, je zal zien dat onderaan je scherm (of uiterst rechts) een scherm verschijnt. (zie screenshot).  Klik in dit scherm op “Network”.

Video van De Redactie

In het vakje “Filter” vul je in “m3u8”. Surf nu naar de webpagina waarop het filmpje dat je wil downloaden te zien is.   Iets lager zal er, kort nadat het filmpje begonnen is een bestandsnaam “playlist.m3u8” verschijnen. Klik daarop met de rechtermuisknop en kies “Copy link address”.

Video de redactie - Stap 2

Sluit je browser en open het programma VLC Media Player.  Klik in het menu op “Media” en vervolgens op “Converteren/opslaan”. In het dialoogvenster dat verschijnt klik je op de tab “Netwerk”.  In het veldje “Geef een netwerk-url op:” klik je met de rechtermuisknop en je kiest “Paste”.  Onderaan klik je op de knop “Converteren/opslaan”.

Video downloaden van de redactie

Er verschijnt een nieuw dialoogvenster, waarin je onderaan (bij Doelbestand:) klikt op de knop “Bladeren”. Je kiest een plekje op je harde schijf waar de film moet opgeslagen worden en je tikt ook een bestandsnaam in. Tenslotte klik je op “Start”. VLC Media player zal geminimaliseerd worden en het downloaden zal starten.

Video downloaden van de redactie

Reacties

  • Beste Kris,
   wellicht bekijk je de filmpjes met Windows Media Player? Probeer ze eens te bekijken met VLC? Het geluid zit er wel degelijk in hoor, Media Player heeft gewoon de codec niet standaard aan boord.
   Dieter

 1. Jammer genoeg raak ik niet verder dan stap 1. Ik krijg met F12 wel het venster geopend en kan netwerk en filter selecteren. Maar als ik dan het filmpje afspeel, verschijnt er niets onderaan in de trend van playlist.m3u8 🙁

  • Dag Kris

   Geweldig dat je dat hebt uitgezocht, want er staat toch wel veel materiaal op de redactie of VRT dat geweldig is om in de klas te gebruiken.

   Maar ikheb hetzelfde probleem als Caroline. Ik geraak niet verder dan stap 1.
   Na F12 krijg ik wel het venster gehopend, maar er staat geen lijst onder ‘naam’ dus ik kan noch “playlist.m3u8” noch “manifest.mpd” terugvinden.
   Enig idee hoe ik de lijst onder ‘naam’ toch kan laten weergeven?

   Groetjes en alvast bedankt
   Veerle

 2. Schitterend! Bedankt alvast! Dat zal ik zeker doorgeven aan mijn medecollega’s. IK heb wel nog een vraagje: hoe kan je ervoor zorgen dat de kwaliteit van het filmpje nog beter is?

 3. Beste Dieter, ik heb nog 2 vraagjes:
  (1) mag je tijdens het downloaden van het filmpje vlc en/of de website van het filmpje zelf (bv. de website van het programma koppen) afsluiten of moet je beide laten open staan?
  (2) ik had enkele weken Windows 10, maar heb nu terug Windows 7. Als ik nu opnieuw uw manier om zo’n filmpje te downloaden gebruik, lukt alles tot de laatste stap. Ik zie dat het filmpje aan het downloaden is en dat het aantal MB toeneemt, maar het ps-bestand wordt op het eind geen mp4-bestand. Kan u mij hierbij helpen?

  vriendelijke groeten, Christophe

  • Beste Christophe,
   1) De browser mag je zeker sluiten, VLC uiteraard niet.
   2) Dit probleem heb ik niet kunnen reconstrueren (noch op Windows 10, noch op Windows 7)
   Vriendelijke Groeten,
   D. Depuydt

 4. Het is nu gelukt omdat ik de nieuwste versie van VLC installeerde. Het gebeurt wel af en toe dat de nieuwste versie van VLC crasht. Hebt u ook dit probleem?
  groetjes

 5. Hallo

  Ik heb dit ook geprobeerd. Het werkt goed, maar ik krijg er ook geen geluid uit, met welke video speler dan ook (WMP, VLC, … ).

  Enig idee hoe ik dit kan oplossen?

  Groeten

  D. Meers

  • Beste Didier,
   je zou met het filmpje eens moeten doorsturen via WeTransfer zodat ik het kan bekijken en beluisteren. De kans is er groot dat het geluid erin zit maar met een codec die niet op je computer staat.
   Vriendelijke Groeten,
   D. Depuydt

  • Beste Natascha,
   ik merk dat de VRT de filmpjes steeds vaker in alternatieve formaten zoals M4V publiceert op de site. De werkwijze blijft dezelfde alleen moet je nie zoeken naar M3U8 maar naar M4V of MP4.
   Groeten,
   D. Depuydt

  • Beste,
   ik ben zelf niet in het bezit van een Mac en kan het dus ook niet uittesten. Maar daar zowel Firefox als VLC beschikbaar zijn voor Mac OSX zou ik verwachten dat je op ongeveer identieke wijze tewerk kan gaan?
   Vriendelijke Groeten,
   D. Depuydt

  • Beste Chris,
   welke filmpje hebt u proberen op te slaan? Wat het geluid betreft, dat is een veelgehoorde reactie en de oplossing is steeds dezelfde: het geluid zit wel degelijk in de MP4 maar de codec die gebruikt wordt om het geluid te coderen zit niet standaard in vb. Windows Media player. Als je het fragment afspeelt in VLC media player is het geluid wel te horen.
   Als u mij het film fragment doormailt (evt. via WeTransfer) bekijk ik het graag voor u.
   Groeten,
   Dieter

  • Beste Denis,
   met welke versie van VLC werkt u? Het is belangrijk om geen bestandspaden IN TE TIKKEN maar ze via het dialoogvenster aan te klikken.
   Dieter

  • Dag Marc,
   hier gaat het in elk geval als een speer … Laatje niet misleiden: tijdens het converteren/opslaan wordt VLC geminimaliseerd, maar hij doet het wel!
   Groeten,
   Meneer Depuydt

  • Helaas Debbie, in afwachting van een gulle sponsor die mij een Mac cadeau doet is het moeilijk voor me om je te helpen.

 6. Blijkbaar slaagt mijn VLC er niet in om de link correct de converteren/op te slaan. Ofwel helemaal niet en crasht VLC ofwel wordt enkel -naar gelang de poging- de eerste 20 seconden à 2 minuten gedownload. Heb naar updates gezocht maar het is de nieuwste versie die op mijn Windows 7 computer staat. Ik heb de link ook proberen af te spelen vanuit VLC en dit doet het wel. Ik ga er dan ook vanuit dat het niet aan de link ligt maar wel aan VLC. Enig idee waar het eventueel aan zou kunnen liggen? Is er nog andere free software beschikbaar om deze stap uit te voeren?

  • Beste Tim,

   VLC durft idd al eens crashen. Mijn ervaring is dat het een stuk beter verloopt als je het preference bestand eens wist (C:\Users\%username%\Application Data\vlc\vlcrc). Als dat niet helpt het hele programma eens uninstallen (incl. verwijderen van bovengenoemd preference bestand) en opnieuw installeren. Versie 2.2.4 loopt voorlopig ook een stuk stabieler dan voorgaande versies. Er is mij geen andere stabiele software bekend die dit kan.

   Groeten,
   Meneer Depuydt

 7. Beste
  Wat het downloaden van dit filmpje betreft werkt het heel goed. Wanneer ik het echter wil afspelen (met VLC) krijg ik problemen met het geluid. Er wordt wel degelijk geluid afgespeeld, maar krijg een zeer storend gekraak te horen wat maakt dat de presentator nog nauwelijks hoorbaar is. Enig idee waar aan dit kan liggen?
  Groeten, Pieter.

 8. Geachte meester Depuydt,

  Werkt perfect uitzending gedownload in MP4 formaat, dan met DVDStyler op DVD gebrand en is afspeelbaar op elk type DVD-speler, heel erg bedankt hoor!
  Kan je dit ook voor “youtube” filmpjes eens uitleggen?

  Alvast mijn oprechte dank bij voorbaat

 9. Bij mij werkten de eerste stappen via F12 niet, dus heb ik het anders (en iets simpeler opgelost).

  Gewoon rechts klikken op de pagina in kwestie, daarna ‘paginabron weergeven’ selecteren. In het html-scherm dat zich opent op zoek gaan (maak het jezelf makkelijk: gebruik de sneltoetsen CTRL +F) naar de link van het filmpje (eindigt op ‘playlist.m3u8’). En van daaruit de instructies voor de vlc-player volgen (zie hierboven).

 10. Beste,
  Bedankt voor deze uitleg! Ben er heel ver mee geraakt, maar had toch nog een klein probleempje… Ik heb na lang zoeken gevonden hoe ik deze stappen kan uitvoeren via mijn mac, en dat is me gelukt, buiten de laatste… Ik kan het bestand in VLC bekijken, maar niet opslaan, dus heb ik bij ‘Media Information’ de link van mijn video opgevraagd en die op het internet ingegeven. Zo kan ik daar die video bekijken, maar nog steeds niet opslaan… Weet u misschien een manier om die video te kunnen opslaan in mijn bestanden?
  Groeten!

 11. Ik gebruik dezelfde techniek om de link te extraheren (playlist.m3u8) maar ik gebruik het programma JDownloader 2.0 om het bestand te downloaden. Je kan dan ook kiezen welke kwaliteit je binnenhaalt. Je kan dat programma ook gebruiken om filmpjes van YouTube en andere sites te downloaden.

 12. Beste Meneer Depuydt,
  recent vond ik deze tip van je. Hier was ik al lang naar op zoek. Het werkt prachtig. Enkel één probleempje, en ik weet niet waar het aan ligt. Telkens ik een filmpje van een VRT site op deze wijze binnenhaal, loopt het geluid en het beeld niet perfect synchroon. In het begin van het filmpje wel, maar naargelang je het verder afspeelt, lopen deze twee sporen verder uiteen. Als je met VLC kijkt, dan kan je dit telkens een beetje corrigeren (K en J – delay up and down). Maar als ik de filpmjes via de mediaspeler op onze TV bekijk, heb ik deze optie niet.
  Bestaat er een optie om al bij de ‘overname’ iets af te stellen, zodat dit probleem zich niet voordoet?
  Groet!

 13. Beste

  Ik probeer een aflevering van De 16 te downloaden, maar zelfs met jouw handleiding lijkt dit me niet te lukken. Zou je eventueel eens kunnen kijken en zeggen wat er anders in dit geval? Ik vind meerdere media-URL’s, maar geen enkel van hen levert een bruikbaar bestand op als ik het probeer te downloaden in VLC.

  Indien het relevant is: ik draai Ubuntu en de URL van de pagina is https://www.canvas.be/video/de-16/najaar-2016/met-mijn-ogen-toe

 14. Hallo,

  Helaas, lukt me niet. Ik zie ook geen enkele actie dat er ook maar iets overgezet wordt. VLC is geupdate. Ik gebruik Windows 10.
  Na downloadopdracht krijg ik wel (meestal) een bestand, echter deze opent niet in VLC. Scherm blijft zwart. In WMP echter hooguit 20 sec. geluid (erg vertroebeld), geen beeld.
  Het gaat om deze link:
  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/nieuws/cultuurenmedia/1.2853661?playlist=7.39638
  Wat kan ik nog meer proberen?
  Thnx alvast!
  Groet, Marian

 15. Hallo,
  kan je in de VLC Player ook ergens het verloop van de download volgen?
  Bij mij werkt alles wel, maar duurt lang. Via F5 in Windows Explorer zie ik of er nog MB’s bijkomen, maar weet ik niet hoelang de conversie nog zal duren (intijd en MB).
  Mvg,
  Dirk

 16. Hallo,
  sinds deze week werkt deze methode spijtig genoeg niet meer bij mij als ik een video van vrtnu wil downloaden. Als ik “m3u8” in de filter ingeef krijg ik geen “playlist.m3u8” te zien (ook niet met M4V of MP4).
  Heb jij enig idee hoe ik de afleveringen van De Kleedkamer alsnog kan downloaden (om achteraf offline kunnen te bekijken op GSM/tablet)?
  Voorbeeld van foutmelding is : Failed to load https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/de-kleedkamer/2/de-kleedkamer-s2a3-standard-luik-1993.securevideo.json resource: the server responded with a status of 401 ()
  Mvg,
  Dirk

 17. Beste

  Werkt dit hetzelfde met de website van de vrt: vrt.nu? Het is namelijk zo dat ik daarbij het filmpje niet kan vinden bij ‘element inspectern’. Kan u mij helpen?

  Alvast bedankt!

 18. Geachte mr. Depuydt,
  Tot voor kort werkte deze methode feilloos, maar sinds kort is de VRT overgeschakeld op VRT NU.
  Of ik nu affilter op m3u8, m4v of mp4, ik krijg geen resultaten meer.
  Heeft u een idee?

 19. Erg bedankt. Het werkt vrij goed.
  Toch een paar caveats (ik werk op Mac OSX.12.4):
  – Het lukte mij niet om de filmfile en de geluidsfile in één mp4 te downloaden. Ik kan ze wel apart downloaden en ze dan samen brengen in een nieuwe mp4 (met het uitstekende programma Filmora Video Editor).
  – Ook kreeg ik alle downloadfiles met 2 suffixen: Filmpje.mp4.html .
  Het manueel wegknippen van “.html” was voldoende om verder te kunnen werken.
  mvg
  Karl

 20. Beste,
  Ik heb al enkele filmpjes succesvol kunnen downloaden.
  Waarvoor mijn enorme dank!
  Maar bij de volgende 2 lijkt er steeds iets mis te lopen.
  Kan u mij misschien verder helpen?
  http://m.deredactie.be/#!/snippet/574ca0b0486a0f7aea43a48b
  (deze heeft wel degelijk een manifest.mpd bestand, maar ik krijg het niet gedownload)
  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/Gezienoptv/1.2177793
  (bij deze lukt het me helaas helemaal niet)
  Alvast een hele dikke merci!
  Annelien

 21. Beste,
  Het lijkt me voor ‘onderwijs’ erg interessant om de (betalende beelden als belastingbetaler die de openbare omroep aanmaakt) ten allen tijde, allemaal te kunnen raadplegen en opvragen. Helaas verdween Schooltv toen ik begon les te geven…
  Gelukkig neemt sociale media en Schooltv Nederland veel over.
  Alternatieven als Archief VRT voor onderwijs zijn al iets, maar is een selectie…
  Daarom: bravo voor uw tips.
  Toch wou ik deze clip downloaden, maar het lukt niet… 🙁
  Een oud-leerling waar ik les aan gaf…

  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.51238?video=1.3039630

  Kan u me a.u.b. tips geven…?

  Weldra verdwijnt alles weer nu ‘de redactie’ VRT Nieuws is geworden… fijn is anders…

  Dank voor uw aandacht.
  Beleefde groet.

 22. Dag meneer Depuydt,

  Bedankt om dit duidelijk stappenplan te maken!
  Jammergenoeg geraak ik niet verder dan stap 1. Er verschijnt geen “playlist.m3u8″…
  Zou u mij kunnen helpen?

  Bedankt!
  Groetjes,
  Hanneh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.