Beveilig je PC

B

In mijn lessen probeer ik elk jaar wat tijd te maken om de leerlingen te wijzen op de gevaren en risico’s die het Internet en ICT in het algemeen met zich meedragen. In één adem vertel ik erbij dat het Internet een veel te mooi gegeven is om het aan de kant te laten liggen omwille van die gevaren. Het komt erop aan om je maximaal te beschermen tegen die gevaren.

Een virusscanner

Welke virusscanner is een goede virusscanner? Dat is een vraag die je je jaarlijks opnieuw moet stellen want daar zit nogal wat evolutie in. Zelf heb ik op dit ogenblik BitDefender Anti-Virus Plus (29.95 EURO per 1 jaar, voor 3 computers). Ik heb die keuze gebaseerd op de website http://www.av-comparatives.org een onafhankelijke website die zich bezighoudt met het continue testen van anti-virus producten.

Wil je geen geld uitgeven aan een anti-virus programma? Dan zou ik je avast! aanraden.  Gratis, degelijk … de advertenties moet je er wel bijnemen. Ook dit advies is gebaseerd op boven vernoemde website.

Heb je een virusscanner dan moet je die “up to date” houden. Je moet ervoor zorgen dat je virusscanner liefst dagelijks geïnformeerd wordt over de nieuwe virussen die in omloop zijn.  Raadpleeg de website/helpdesk van je anti-virus product om na te gaan hoe je dat realiseert/opvolgt/enz … Als je virusscanner niet up to date is dan kan je er evengoed geen installeren.

Anti-malware

Wanneer je een goede en actuele virusscanner hebt komt het vaak niet zo ver maar … wanneer je browser bezaait is met werkbalken vol reclame of de popups in het rond vliegen dan is het voor je virusscanner vaak een hopeloze strijd.  Vaak kunnen anti-malware tools je dan helpen. Mijn persoonlijke favoriet is MalwareBytes Anti-Malware.

Het is een (gratis) tool gespecialiseerd in het detecteren EN VERWIJDEREN van alle mogelijke vormen van Malware. Het vervangt je anti-virus niet!  Je anti-virus is de federale politie, MalwareBytes Anti-Malware zijn de special forces ;).

Maak degelijke backups

Maak er een gewoonte van om op regelmatige tijdstippen (wekelijks?) backups te maken van belangrijke bestanden. Een goede backup is per definitie een offline backup. Dat wil zeggen dat de backup voor geen enkele computer beschikbaar is tot jij dat wil. De eenvoudigste manier is je gegevens kopiëren naar een DVD.

Splits je persoonlijke bestanden op in twee groepen, de informatie die nog vaak wijzigt (denk aan alle mogelijke schooldocumenten, oefeningen, …) en de informatie die niet meer wijzigt (foto’s, filmpjes, …)

De eerste groep van informatie moet je elke keer volledig backuppen. Meestal is dit niet zo heel veel informatie en die past perfect op een DVD.  Van de tweede groep backup je alleen de informatie die nieuw is, zorg ervoor dat je minstens twee backups hebt.   Die tweede groep zal typisch veel meer plaats innemen en wellicht niet meer op een DVD passen. Daarvoor kan je een externe harde schijf gebruiken. Zorg ervoor dat je NA het backuppen die harde schijf los koppelt van je computer.

Wanneer je vermoedt dat je computer geïnfecteerd is door een virus maak dan zeker geen backup op die externe harde schijf eventueel kan je nog snel een backup maken op een DVD. Markeer die DVD met “bestanden … mogelijks geïnfecteerd met een virus”.

Bewaar ook altijd enkele backups buitenshuis, voor het geval je af te rekenen krijgt met brand, waterschade of diefstal. Het zal je maar overkomen dat je inspanningen levert om goeie backups te maken en dat die backups samen met je pc gestolen worden.

Gezond verstand en een vleugje paranoia

Misschien wel het belangrijkste … gebruik je gezond verstand. Denk twee keer na voor je ergens je persoonlijke gegevens invult. Denk drie keer na voor je een online betaling uitvoert (uitsluitend op HTTPS:// sites met een geldig SSL certificaat).  Wees kritisch bij het lezen van e-mails zeker als die afkomstig zijn van je bank. Onthoud dat wanneer iets te goed lijkt om waar te zijn, het vaak niet waar is!

Koppel je microfoon en webcam los van je computer wanneer je die niet gebruikt. Bij een laptop is dat moeilijker maar je camera kan je met een klein stickertje afdekken wanneer je die niet gebruikt.

 

Commentaar toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste berichten