Wat is IPv6 en hoe werkt IPv6?

W

Bij elke vorm van communicatie is adressering (aan wie is je bericht gericht) zeer belangrijk.  Als computers met elkaar communiceren maken ze bijna zonder uitzondering gebruik van het IP-protocol en daar horen IP-adressen bij. Sinds de begin jaren tachtig tot op vandaag wordt er gebruik gemaakt van het IPv4-protocol met bijhorende IPv4 adressen.

Sinds 2011 is de opvolger van IPv4 beschikbaar nl. IPv6. De overstap van IPv4 naar IPv6 verloopt erg moeizaam maar begint (na vele jaren) nu toch echt op gang te komen.  In januari 2014 was ongeveer 2.8 % van het internet overgestapt op IPv6, in januari 2016 was dat ongeveer 8.4 % én in januari 2018 ongeveer 20 %. Opvallend is dat België een absolute koploper lijkt in de overstap, in maart 2018 was al meer dan 50 % overgestapt naar IPv6. (Bron: https://www.google.com/intl/nl/ipv6/statistics.html#tab=ipv6-adoption&tab=ipv6-adoption)

Voor jan modaal heeft de overstap van IPv4 naar IPv6 weinig impact, voor de netwerkbeheerder is het een enorme overstap. In de volgende blogposts lees je meer over de werking van het IPv6 protocol.

Elk van deze blogposts zijn erg technisch en niet geschikt voor zelfstudie. Heb je interesse in een lezing over IPv6, aarzel dan niet om mij te contacteren.

Commentaar toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste berichten