Soorten adressen in IPv6

S

Elke host (computer) die gebruik maakt van IPv6 heeft minstens één maar vaak meerdere IPv6 adressen. Die hebben allemaal een verschillend doel, een verschillende betekenis.

Link-local adressen (fe80::/10)
Deze IPv6-adressen worden uitsluitend in het lokale netwerk gebruikt. Een adres-prefix is niet nodig (het is altijd fe80::/10), het adres kan dus door de computer gevormd worden zonder hulp van enig ander toestel. Ze zijn te vergelijken met de 169.254.0.0/16 adressen onder IPv4.

IP-pakketten met een Link-local afzender of bestemmeling worden door routers nooit gerouteerd. Dergelijke pakketten hebben geen plaats op het internet. De adressen zijn te herkennen aan het prefix dat altijd fe80 is. Hoe de toewijzing van het suffix gebeurt lees je in mijn blogpost over adrestoewijzing.

Unique-local adressen (fc00::/7)
Deze IPv6-adressen worden net als de link-local adressen uitsluitend gebruikt in lokale netwerken. Je herkent ze aan het prefix fc00 of fd00. Ze zijn te vergelijken met private IP-adressen onder IPv4. (bv. 192.168.0.0/24 of 10.0.0.0/8).

Private IP-adressen werden onder IPv4 in het leven geroepen om een antwoord te bieden op de schaarste aan IP-adressen. Gezien de enorme adresruimte bij IPv6 is er geen enkele reden om nog gebruik te maken van private IP-adressen. Het gebruik van unique-local adressen is dan ook weinig populair. Als het al gebruikt wordt is dat vaak door huis-tuin-keuken routertjes.

Routers mogen Unique-local adressen routeren (in tegenstelling tot link-local adressen) maar niet naar het publieke internet toe.

Het prefix (dat dus steeds begint met fc00 of fd00) wordt toegewezen door het routertje. Dit kan zowel statefull als stateless gebeuren. Je leest er meer over in mijn blogpost over adrestoewijzing in IPv6.

Global unicast
Deze IPv6-adressen zijn te vergelijken met de publieke IPv4 adressen. Ze worden toegekend door IANA. IANA maakt gebruik van de zogenaamde “Regional Internet Registries” of “RIR’s” om de IP-adressen te verdelen over de local lnternet registries (de zogenaamde LIR’s) die ze uiteindelijk verdelen over de eindgebruikers.

De “regional internet registry” voor Europa is RIPE (https://www.ripe.net).  Telenet en Proximus zijn local internet registries.

Commentaar toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste berichten