Video downloaden van deredactie.be

V

Sinds begin maart 2017 maken de sites van de openbare omroep gebruik van een andere technologie voor het aanbieden van streaming video.  Onderstaande werkwijze is dus achterhaald. In een nieuwe blogpost vertel ik je hoe je nu best te werk gaat.

https://meneer.depuydt.eu/video-downloaden-van-canvas-vrt/

Veel collega’s vragen me hoe je filmpjes kan downloaden van de website van de VRT: www.deredactie.be.  Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je dit kan doen. Dit is naar mijn mening perfect wettelijk toegelaten.  De FOD Economie bevestigde mij op Twitter dat het downloaden van TV programma’s van de website van de VRT een toepassing kan zijn van de uitzondering “privékopie” op het auteursrecht mits de regelgeving inzake privékopie gerespecteerd wordt.   Het hangt er dus vanaf wat je achteraf met het gedownloade filmpje doet. Op de webpagina http://www.ond.vlaanderen.be/auteursrechten/film/ (van het departement Onderwijs) vind ik bij de Q&A dat het eenmalig bekijken van een TV programma perfect kan …

Met behulp van de programma’s Chrome (de Internet browser) en VLC Media Player is het vrij eenvoudig.  Open Chrome  en druk op de sneltoets F12, je zal zien dat onderaan je scherm (of uiterst rechts) een scherm verschijnt. (zie screenshot).  Klik in dit scherm op “Network”.

Video van De Redactie

In het vakje “Filter” vul je in “m3u8”. Surf nu naar de webpagina waarop het filmpje dat je wil downloaden te zien is.   Iets lager zal er, kort nadat het filmpje begonnen is een bestandsnaam “playlist.m3u8” verschijnen. Klik daarop met de rechtermuisknop en kies “Copy link address”.

Video de redactie - Stap 2

Sluit je browser en open het programma VLC Media Player.  Klik in het menu op “Media” en vervolgens op “Converteren/opslaan”. In het dialoogvenster dat verschijnt klik je op de tab “Netwerk”.  In het veldje “Geef een netwerk-url op:” klik je met de rechtermuisknop en je kiest “Paste”.  Onderaan klik je op de knop “Converteren/opslaan”.

Video downloaden van de redactie

Er verschijnt een nieuw dialoogvenster, waarin je onderaan (bij Doelbestand:) klikt op de knop “Bladeren”. Je kiest een plekje op je harde schijf waar de film moet opgeslagen worden en je tikt ook een bestandsnaam in. Tenslotte klik je op “Start”. VLC Media player zal geminimaliseerd worden en het downloaden zal starten.

Video downloaden van de redactie

67 opmerkingen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste berichten