MS Word: “Afstand voor” bij het begin van een pagina

M

“Ik heb veel geleerd van mijn leerkrachten, meer nog van mijn kameraden maar het meest van mijn leerlingen.” Zo vroeg één van mijn leerlingen waarom de ingestelde “afstand voor” bij een alinea bij haar niet bleek te werken. Ik kon niet onmiddellijk een antwoord geven maar nu dus wel 🙂

Voor alle duidelijkheid, het gaat over deze instelling:

go1

Wanneer je die instelling toepast op een alinea dan krijg je normaal gezien dit resultaat:

go2

Maar als die alinea zich bovenaan een pagina bevindt dan wordt die instelling NIET toegepast. (zie onderstaand resultaat).  Het maakt niet uit hoe het komt dat die alinea bovenaan de pagina komt te staan: gewoon “per ongeluk”, door een manueel pagina-einde ervoor, … als de alinea bovenaan een pagina staat wordt de “afstand voor” niet toegepast. Van zodra de alinea weer wat opschuift en ergens “midden in” een pagina komt wordt de “afstand voor” onmiddellijk wel terug toegepast.

Opgelet: wanneer een alinea bovenaan de eerste pagina van het document staat dan wordt de “afstand voor” wel toegepast.  Dit alles is trouwens geen “fout” in Word, volgens Microsoft is het “de bedoeling”.

go3

Maar wat als je absoluut “afstand voor” een alinea wenst, ook al staat die alinea bovenaan een pagina? Je kan net voor die alinea een extra alinea invoegen (zonder inhoud) of je kan “gebruik” maken van een uitzondering. Wanneer een alinea bovenaan een pagina komt te staan door een “sectie-einde” er net voor dan zal de “afstand voor” wel toegepast worden.

Vragen of opmerkingen? Je weet me te vinden.

Commentaar toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste berichten