Facebook-lek

F

Het zijn spannende tijden voor Mark Zuckerberg … De gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers werden misbruikt. Zijn we erbij én hadden we het kunnen voorkomen?

Of je erbij bent kan je hier controleren: https://www.facebook.com/help/1873665312923476. Onder het titeltje “Is mijn informatie gedeeld?” vind je het verdict alsook wat toelichting mocht dat zo zijn.

Voor alle duidelijkheid Facebook werd niet gehacked, er werden geen databanken gestolen, geen wachtwoorden gekraakt of meer van dat. Wat is er dan wel gebeurd? Als programmeur kan je een stukje functionaliteit toevoegen aan Facebook. Denk aan bekende spelletjes zoals FarmVille en Candy Crush, maar denk ook aan de duizenden websites die toelaten dat je aanmeldt via Facebook.

Zowel de bekende spelletjes als de websites die toelaten dat je via Facebook aanmeldt maken gebruik van een zogenaamde Facebook-app of Facebook-website. Je kan nagaan welke apps of websites jij al gebruikt hebt in de instellingen van je Facebookprofiel. (Klik bovenaan in de blauwe balk uiterst rechts op het driekhoekje en kies “Instellingen” uit het menu dat verschijnt. Klik tenslotte links op “Apps en websites”.) (Of gebruik deze link: https://www.facebook.com/settings?tab=applications)

Elke app of website die in het overzicht voorkomt heeft beperkte toegang tot je Facebookgegevens. Wil je weten tot welke gegevens? Naast elke app of website staat een klein potloodje. Als je op het potloodje klikt krijg je in een dialoogvenster te zien welke informatie je met de app deelt.  Je bepaalt zelf welke informatie je met een app deelt op het ogenblik dat je die voor het eerst gebruikt.

In het gezegend jaar 2014 was er de app “This is Your Digital Life“. De app, die werd ontwikkeld door ene Aleksander Kogan, was een persoonlijkheidsquiz, die onder het mom van wetenschappelijk onderzoek aan de wereld werd aangeboden. Bij het eerste gebruik vroeg de app (net als elke app) toestemming om bepaalde Facebookgegevens te mogen inkijken (o.a. je publiek profiel, je vriendenlijst, de uitgedeelde pagina-likes, je geboortedatum, je woonplaats …).

Tot zover elk zijn eigen verantwoordelijkheid maar door het ter beschikking stellen van je vriendenlijst kon in 2014 ook heel wat informatie van je vrienden opgevraagd werden. Ook bij je vrienden ging het om hun publiek profiel, de door hen uitgedeelde pagina-likes, hun geboortedatum, hun woonplaats.  Dus neen, je had het zelf niet kunnen voorkomen, je vrienden hadden ook een aandeel.

De informatie die door de app op die manier werd verzameld werd doorgespeeld aan het het bedrijf “Cambridge Analytica” dat gespecialiseerd is in het analyseren van grote bergen gegevens (big data). Die analyses kunnen dan aangewend worden om bv. een verkiezing te manipuleren. (zie ook dit filmpje uit 2016 van Cambridge Analytica https://www.youtube.com/watch?v=n8Dd5aVXLCc)

De 87 miljoen misbruikte Facebookprofielen zijn dus de mensen die ooit gebruik maakten van “This is Your Digital Life” en al hun vrienden. Cambridge Analytica ontkent dat ze de gegevens van 87 miljoen Facebookprofielen hebben misbruikt, het zou volgens hen maar om 30 miljoen profielen gaan. (Bron: https://techcrunch.com/2018/04/04/cambridge-analytica-30-million/)

En nu? Dumpen die Facebookaccount? Weet dat Facebook in de voorbije jaren al inspanningen heeft gedaan om minder makkelijk gegevens te delen met app-ontwikkelaars. Door dit schandaal zullen ze op dat vlak ongetwijfeld nog een paar tandjes bijsteken.

Maar zolang je een stukje van je leven deelt met de wereld bestaat de kans dat het in verkeerde handen terecht komt. Weet echter ook dat niet enkel Facebook of sociale media in het algemeen in dit bedje ziek zijn. Ook zoekmachines, warenhuisketens (klantenkaarten), financiële instellingen, telecom operatoren (welke programma’s bekijk je – gepersonaliseerde reclame), houden ontzettend veel persoonlijke informatie over ons doen en laten bij.

Wil je meer weten? Aarzel niet om mij te contacteren.

Commentaar toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste berichten