Toetsenborden

T

Kenmerken

Algemeen

De kostprijs van een toetsenbord wordt, naast de hieronder opgesomde kenmerken, in grote mate bepaald door de degelijkheid ervan. Sommige klavieren kan je met de blote hand in twee breken, andere klavieren doen het nog prima als je er met de wagen bent overgereden. Je vindt toetsenborden vanaf 25 euro tot 250 euro en meer. De moeite waard om een weloverwogen beslissing te nemen.

Toetsenbordindeling of lay-out

Bij ons in Vlaanderen zijn de toetsenbordindelingen AZERTY en QWERTY het meest gekend. Deze toetsenborden verschillen louter van elkaar op basis van de locatie van de verschillende letters, cijfers en leestekens. Wist je dat enkel in Frankrijk en België de AZERTY indeling wordt gebruikt en dat de rest van de wereld (nou ja) de QWERTY indeling gebruikt?

Afhankelijk van de gebruikte taal (Frans of Engels) zouden de meest gebruikte letters wat meer naar het centrum van het toetsenbord zitten. Of dat anno 2024 nog altijd klopt weten we niet. Er is niets goed of slecht aan de indelingen, het komt erop neer de indeling die je koopt goed te kennen. Wie snel en blind kan typen op een toetsenbord met AZERTY indeling zal even vloeken als blijkt dat hij een toetsenbord met QWERTY indeling kocht.

Naast de toetsenbordindeling wordt soms ook melding gemaakt van de geografische toetsenbordindeling. Zo heb je bv. een AZERTY toetsenbord met een BE-layout of een FR-layout. Het verschil is minimaal, een aantal typische symbolen zoals het apenstaartje staan dan op een ander plek.

SOORT toetsen

Een beetje kort door de bocht onderscheiden we twee soorten toetsen (knopjes) met name membraan toetsen en mechanische toetsen.

Membraan toetsenbord

Bij een membraan toetsenbord bestaan alle knopjes (juiste term: keycaps) uit eenvoudige kunststof die rust op één grote rubberen mat (juiste naam: dome). Je ziet een voorbeeldje op de afbeelding hieronder (het toetsenbord ligt met de knopjes naar beneden). Wanneer je een knopje indrukt dan duw je het membraan op die plaats even samen waardoor de toetsaanslag door de onderliggende printplaat wordt geregistreerd. Van zodra je je vinger van de knop haalt zorg het elastisch rubberen matje ervoor dat de knop terug omhoog springt.

Dit type toetsenbord wordt op grote schaal gemaakt, kan enorm goedkoop geproduceerd worden en vind je al vanaf 10 euro. Staat bij een toetsenbord niet specifiek vermeld of het om een mechanisch of membraan toetsenbord gaat dan mag je ervan uitgaan dat het om een membraan toetsenbord gaat.

Mechanisch toetsenbord

Mechanische toetsenborden zijn niet de “new kid in town”. Bij het ontstaan van de personal computer waren mechanische toetsenborden (o.a. van fabrikant Cherry) de enig bestaande soort.

Bij dit type toetsenbord bestaan alle knopjes (keycaps) eveneens uit kunststof maar die rusten elk op een eigen mechanische schakelaar. Wanneer je een knopje indrukt registreert de mechanische schakelaar (en dus niet de onderliggende printplaat) je indruk. Dat geeft onder meer als voordeel dat je de knop niet helemaal hoeft in te drukken alvorens die beseft dat hij ingedrukt wordt.

Er bestaat niet één type mechanische schakelaar met tientallen verschillende. Elke schakelaar heeft zijn eigen typische kenmerken: veel weerstand of net wat minder, geruisloos of met een typisch klikgeluidje … Wat voor jou passend is moet je uitproberen. Fabrikant Cherry heeft daarvoor zelfs een “Experience box” ontwikkeld waarin 10 schakelaars zitten zodat je ze even kan uittesten (kostprijs ongeveer 10 euro).

Er wordt gezegd dat dit type klavier minder vermoeiend is voor je vingers en dat je daardoor makkelijker een lange tijd kan blijven typen. Ook je typsnelheid zou hoger liggen bij mechanische klavieren. Wellicht is het persoonlijk. Een ding is zeker, als je je hele leven op een membraan toetsenbord hebt getypt zal het wel even wennen zijn als je de overstap maakt.

De kostprijs van een mechanisch toetsenbord ligt in elk geval hoger dan van een membraan toetsenbord. Wellicht is een mechanisch toetsenbord duurzamer (het gaat langer mee). Dat is zeker het geval als je de individuele schakelaars kan vervangen. Bij sommige toetsenborden kan dat, bij andere niet.

ALLERLEI

Mogelijkheden

Sommige toetsenborden bestaan uitsluitend uit het alfanumeriek klavier, in vaktermen spreken we over het 60% toetsenbord. Andere toetsenborden hebben daarnaast een numeriek klavier, functietoetsen, multimediatoetsen … het fullsize toetsenbord genaamd. Of wat te zeggen voor een toetsenbord waarvan alleen het numerieke klavier ontbreekt? Een zogenaamd tenkeyless (TKL) toetsenbord.

Het voordeel van enkel een alfanumeriek klavier is dat het compact is en makkelijk op te bergen of mee te nemen is. Bovendien ligt je hand iets dichter bij de computermuis. Het voordeel van wat meer toetsen is dat je sneller en efficiënter het toetsenbord kan gebruiken.

Morsbestendig

Toetsenborden zijn net als elk ander elektrisch apparaat geen fan van vocht. Daarom worden sommige toetsenborden uitgerust met extra veiligheden zodat ze bestand zijn tegen een per ongeluk omgevallen glas water. Uiteraard zijn deze toetsenborden iets duurder.

Achtergrondverlichting

Sommige toetsenborden zijn uitgerust met verlichting. Afhankelijk van toetsenbord tot toetsenbord kan je de kleur en de helderheid van de verlichting aanpassen voor het gehele toetsenbord, per zone of zelfs per knopje van het toetsenbord. Hoe uitgebreider de mogelijkheden, hoe groter het prijskaartje. Dat je makkelijker kan typen in het donker is een voordeel, maar de achtergrondverlichting is toch vooral een esthetisch iets.

Aansluitmogelijkheden

De eenvoudigste en meest bedrijfszekere manier om een toetsenbord aan te sluiten is bedraad met een USB-kabel. De kabel vertrekt vanuit het klavier en eindigt in een USB-A of USB-C connector die je in de bijpassende poort van je computer kan inpluggen. (zie ook de pagina over connectoren). Hou bij aanschaf rekening met de lengte van de kabel, zeker als je computer en toetsenbord wat verder uit elkaar staan.

Ook draadloze toetsenborden zijn een standaard geworden. De verbinding tussen het toetsenbord en de computer gebeurt dan meestal over bluetooth. Idealiter beschikt je computer over bluetooth en kan de verbinding volledig draadloos gebeuren. In het andere geval kan je een bluetooth dongle aanschaffen en die in een vrije USB-A poort inpluggen om je computer te voorzien van bluetooth.

Eerder zelden wordt er nog met een eigen radio verbinding gewerkt. In dat geval wordt met het toetsenbord een nano dongle meegeleverd die zorgt voor de (radio) verbinding tussen computer en toetsenbord. Een groot voorstander hiervan ben ik niet, als je de dongle kwijt raakt is het vaak een zoektocht naar een andere dongle.

Het voordeel van een draadloos toetsenbord is dat je wat meer bewegingsvrijheid hebt en dat je bureau er wat opgeruimder uit ziet. Dat de verbinding tussen computer en toetsenbord het soms eens laat afweten en je toetsenbord gevoed moet worden met batterijen zijn dan weer de belangrijkste nadelen. De kostprijs van een draadloos vs. een bedraad toetsenbord verschilt niet veel; een draadloos toetsenbord zal iets duurder zijn.

Laatste berichten