Windows XP Prefetcher

W

De prefetcher is een functie in Windows XP die poogt de computer performanter te maken door enerzijds het boot proces te monitoren en anderzijds het opstarten van applicaties in het oog te houden. Het kijkt daarbij vooral welke bestanden nodig zijn bij opstarten van Windows en veel gebruikte applicaties. De prefetcher gaat afhankelijk van die bevindingen de volgende keer dat het systeem opstart (of dat er een applicatie opstart) zoveel mogelijk bestanden op voorhand reeds in het geheugen plaatsen.
Standaard staat de prefetcher aan en die mag in 99% van de gevallen ook gewoon aanblijven, alleen in situaties waar RAM geheugen een issue wordt kan je overwegen om de prefetcher bij te sturen.

In Windows XP bestaat daar geen GUI voor, je moet zelf een sleutel wijzigen in het register. Open het register met je favoriete editor (regedit?) en ga naar de volgende sleutel

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory ManagementPrefetchParameters  EnablePrefetcher
Standaard staat deze op “3” wat erop wijst dat zowel applicaties als het bootproces mogen “geprefetched” worden. Je kan deze sleutel wijzigen in “0” => niets prefetchen, “1” enkel applicaties prefetchen en tenslotte “2” om enkel het boot proces te prefetchen.

De prefetcher bewaart zijn bevindingen in de map “c:windowsprefetch”, daarin vind je niet de programma’s die in het geheugen geladen zullen worden maar een soort logboek per applicatie/bootproces die door de prefetcher ingelezen wordt bij het opstarten of inladen van een applicatie. Sommige mensen wissen af en toe de inhoud van die map maar dat heeft weinig zin. In een record tempo zal de logboeken terug opstappelen in de map … daarnaast zal de prefetcher sowieso af en toe grote schoonmaak houden in haar eigen bestanden.

Conclusie : het leegmaken van de prefetcher map en het bijsturen van de werking van de prefetcher is enkel zinvol in zeer specifieke situaties zoals vb. debugging/troubleshooting

Commentaar toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste berichten