Flagrante inbreuk op onze privacy bij Telenet?

F

Sinds kort wil Telenet ons (= haar klanten) beter leren kennen. Daarom houden ze sinds kort bij naar welke televisieprogramma’s we kijken en ze registreren ook onze “verkeersgegevens”.  Wat dat laatste precies is lijkt me niet helemaal duidelijk, nochtans heb ik behoorlijk diep zitten grasduinen in de website incl. algemene voorwaarden en hun “databelofte”.

Maak je geen zorgen, Telenet gaat heus niet publiceren dat we vaak om 14 u. in de zetel liggen te kijken naar heruitzendingen van Familie. Neen, ze gaan deze informatie gebruiken om ons beter te informeren.  Vrij vertaald, we krijgen reclamespots op maat. Wie kleine kinderen in huis heeft krijgt reclame te zien voor speelgoed, wie geen kleine kinderen in huis heeft krijgt die niet te zien.  Wie gepersonaliseerde reclame kan aanbieden krijgt daar van adverteerders flink meer geld voor dan gewone algemene reclame.

Dit concept is niet nieuw. Google en Facebook doen het al vele jaren en ook je supermarkt doet het. Google en Facebook houden in de gaten welke sites je bezoekt en je supermarkt welke producten je koopt (via de klantenkaarten). Afhankelijk daarvan krijg je gepersonaliseerde reclame op je computerscherm of onderaan je kasticket.

Van Google en Facebook aanvaarden we dat. Het zijn gratis diensten die voor de modale mens onmisbaar geworden zijn én volledig gratis verstrekt worden. We vinden het dus ergens aanvaardbaar, die mensen moeten ook leven (van die gepersonaliseerde reclame dus), bovendien staat het allemaal netjes in hun algemene voorwaarden waarmee je akkoord moet gaan VOOR je met de diensten kunt werken.

Bij Telenet zit het net ietsje anders. We betalen elke maand een flink bedrag om TV te kijken en/of te bellen/surfen dus je verwacht niet dat ze nog eens geld gaan verdienen door ons te bespioneren. Wat ik zelf het ergste vind is dat ze het NIET gevraagd hebben.  Ik ben geen jurist maar volgens mij wordt ons recht op privacy hier HEEL STERK geschonden.

In mijn.telenet.be kan je wel aangeven dat je niet wil dat je privacy geschonden wordt.  Klik daarvoor in het menu op “Algemeen” en vervolgens op “Mijn privacy-instellingen”. Daarna klik je op de knop “Bekijk of wijzig je instelling”.  Kies voor “Algemeen” en klik op “Nieuwe instelling opslaan”.  Dit had de standaardinstelling moeten zijn, Telenet.

Ik vraag mij bovendien af … liefste Telenet. Als ik het wel ok vind dat ik word bespioneerd, dan stel ik mijn privacy instellingen in op pakweg “Uniek”. Maar mijn vrouw wil dat helemaal niet (het recht op privacy is individueel per persoon, ik kan het recht op privacy van mijn vrouw geenszins inperken), hoe gaan we dat aanpakken?

2 opmerkingen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Dank U voor de info , ik heb dit direct aangepast.
    Spijtig dat men hier geen ruchtbaarheid over geeft. Dit past perfect in de neoliberale politiek die het bedrijf nastreeft. Niet voor niks is het in Amerikaanse handen van privé aandeelhouders. En te wten dat het bedrijf gestart is in handen van de lokale overheden, de gemeenten die wanneer de zaak begon te draaien ze verkochten aan de private sector onder druk van de regeringspartijen?? Bekrompen landje waar we in leven.

door meneer.depuydt

Laatste berichten