Printers

P

Kenmerken

Printers … je vindt ze in alle kleuren, merken, modellen en vooral prijsklasses. Waarvoor mag je geld uitgeven en wanneer hou je je portemonnee beter dicht?

Afdrukkwaliteit (afdrukresolutie)

Net als bij schermen is ook bij printers de resolutie belangrijk. Het gaat dan niet om de schermresolutie maar om de afdrukresolutie. Die resolutie wordt uitgedrukt in dpi en hoger die is, hoe hoger de kwaliteit van je afdrukken. Een resolutie van bv. 600 dpi wil zeggen dat er per inch (= 2.54 cm) 600 puntjes worden afgedrukt. Bij een inkjetprinter gaat het dan om 600 druppeltjes inkt, bij een laserprinter om 600 puntjes toner.

Afdruksnelheid

Aan welk tempo vliegen de pagina’s uit de printer? Dit wordt uitgedrukt in “pagina’s per minuut” of afgekort ppm. Bij de meeste printers zit die snelheid tussen de 18 en de 30 ppm. Meestal wordt er nog een onderscheid gemaakt tussen de afdruksnelheid van zwart/wit pagina’s en kleurenpagina’s. Die laatste komen net iets trager uit de printer. Tot slot … printers die recto/verso kunnen afdrukken doen meestal iets langer over 1 recto/verso pagina dan over 2 recto pagina’s.

Het is duidelijk, hoe sneller de printer werkt hoe duurder hij is. Inkjet printers halen zelden de snelheid van een laserprinter.

Afdrukformaat

Wat is de maximale grootte van een blad dat kan afgedrukt worden door de printer? Dit wordt meestal uitgedrukt in standaard maten (de zogenaamde A5, A4, A3 …). Zowat alle printers kunnen het A4-formaat aan, de iets duurdere machines kunnen ook A3-formaat (dubbel zo groot als A4-formaat) aan. Veel groter vind je in de gewone handel niet.

Naast de maximale grootte van een blad is het ook interessant om te kijken naar de minimale grootte! Kan de printer bv. EA5/6 enveloppen gemakkelijk bedrukken?

Hoe meer papierformaten je printer aan kan, hoe duurder hij zal zijn.

Soorten

De matrix printer

Een matrix printer doet ons terugdenken aan de schrijfmachine waarbij kleine hamertjes een inktlint tegen een blad papier kloppen om zo een letter op het papier te laten verschijnen. Een schrijfmachine had net zoveel verschillende hamertjes als er letters, symbolen … waren op het klavier van de schrijfmachine. Op elk hamertje stond één letter afgebeeld en kon ook maar die ene letter op papier slaan.

Een matrix printer werkt ongeveer hetzelfde alleen komen er geen hamertjes aan te pas. De matrix printer heeft een schrijfkop die bestaat uit een groot aantal pinnetjes. Een aantal pinnetjes worden naar voor gebracht om zo een bepaalde letter te vormen, vervolgens wordt de schrijfkop naar voor gebracht tegen het inktlint en zo wordt de letter op het papier geslagen.

Deze printers werden vaak gebruikt in combinatie met doorslagpapier, waardoor je in één keer 2 of 3 exemplaren van je document had. Het afdrukken van foto’s, figuren … is niet mogelijk met dit soort printer. De printer is ook erg traag in vergelijking met de printers die we vandaag de dag kennen. De matrix printer is quasi volledig verdrongen door de inktjet printer en/of de laser printer.

De inkjetprinter

De inkjet printer werkt op basis van drie of vier verschillende kleuren inkt nl. blauw (cyaan), rood (magenta), geel (yellow) en (meestal) zwart (key).  In sommige handleidingen of op sommige websites lees je wel eens over CMYK, dat is een verwijzing naar die 4 kleuren. De printkop spuit ultra kleine inktdruppeltjes naast elkaar op het blad.  Door de verschillende kleuren te combineren (bv. blauw en geel = groen) kan de printer een enorm gamma aan kleuren produceren, net zoals je dat vroeger deed in de kleuterklas.

De afdrukkwaliteit van een inkjet printer wordt in hoge mate bepaald door de grote van de inktdruppeltjes. Hoe kleiner de druppeltjes zijn, hoe fijner het resultaat. Vergelijk het met een schilderij, met een fijn penseeltje maak je mooiere schilderijen dan met een dikke verfkwast. Het aantal druppeltjes per vierkante inch (= 2,54 cm) noemen we de afdrukresolutie.  De afdrukresolutie wordt uitgedrukt in DPI of Dots Per Inch, het aantal druppeltjes per inch.

Het woord “resolutie” kennen we al van bij de beeldschermen en heeft hier een sterk gelijkaardige betekenis. Hier gaat het om het aantal (en de grootte) van de verfdruppeltjes waar het bij beeldschermen om het aantal (en de grootte) van de beeldpuntjes ging.

De laserprinter

Veel mensen denken dat een laserprinter de afdrukken op het papier “brandt” met de laserstraal, maar dat is niet zo. Hoe zou je anders de werking van de kleurenlaserprinter verklaren?

Laserprinters werken met erg fijn poeder dat we “toner” noemen. De laserstraal (samen met de drum) zorgt ervoor dat bepaalde delen van het blad de toner aantrekken en dat andere delen van het blad de toner niet aantrekken of zelfs afstoten. Helemaal uitleggen hoe het werkt zou ons wat te ver brengen maar weet dat het gebaseerd is op statische elektriciteit.

Vroeg of laat verdwijnt die statische elektriciteit en dan zouden de letters letterlijk terug van het blad vallen. Om ervoor te zorgen dat de toner definitief op z’n plaats blijft wordt die door een fuser op het papier gebakken. Je mag dat letterlijk nemen, een fuser bakt de toner op het blad onder een hitte van wel 200°C.  Dat is ook de reden dat een blad warm aanvoelt als het de laserprinter net verlaat.

Een zwart/wit laserprinter beschikt enkel over zwart toner poeder, terwijl kleurenlaser printers ook weer vier verschillende kleuren poeder hebben net zoals de inkjet printer vier verschillende kleuren inkt heeft.

Laserprinters zijn snel (30 bladzijden per minuut is geen uitzondering) en ze zijn populair omdat ze nette afdrukken afleveren.  Omdat een laserprinter niet met klassieke inkt werkt kan die inkt ook niet uitlopen. 

Laserprinters zijn duurder dan inkjet printers (zeker als je een kleurenlaserprinter wil) maar de “verbruikskosten” per pagina zijn lager. Als je veel afdrukken maakt kan het zijn dat een laserprinter net goedkoper is dan een inkjet printer. Toners zijn duurder dan inktpatronen maar je kan er veel meer bladzijden mee bedrukken. Je kan er niet alleen veel meer pagina’s mee bedrukken, ze zijn ook duurzamer. De inkt van een laserprinter (de toner dus) droogt niet uit en de printkoppen kunnen niet verstopt raken.

Net als bij de inkjet printers wordt ook bij laserprinters gekeken naar de afdrukresolutie om een idee te hebben van de afdrukkwaliteit.  Laserprinters hebben meestal een hogere afdrukresolutie dan inkjet printers.

Multifunctional

Eigenlijk hoort de multifunctional niet in dit rijtje. Het is geen ander soort printer, het is één van de voorgenoemde printers (laserprinter of inkjetprinter) maar met extra functies zoals scanner, kopiemachine, fax… Met een multifunctional combineer je meerdere functies in één toestel. Je zal minder betalen voor een multifunctional dan voor de afzonderlijke toestellen én het toestel neemt ook nog eens minder ruimte in, in je bureau.

Laatste berichten