Outlook attachments automatisch opslaan (met PowerShell)

Posted on

Als leerkracht vraag ik vaak aan mijn leerlingen om mij een aantal bestanden door te mailen.  Resultaat: van elke leerling krijg ik een mail met daarin telkens een aantal bestanden.  Voor ik die bestanden kan nakijken moet ik dus mail per mail openen en de bijlagen ergens opslaan op mijn harde schijf.  Dat kan best een tijdrovend werkje zijn als je een groot aantal leerlingen hebt.

Dat moest sneller kunnen dacht ik … 🙂

Het script hieronder zoekt in de map “Postvak IN” naar de map “Mail leerlingen”. Alle mails in die map worden bekeken; als een mail bijlagen bevat worden die opgeslagen in de map “e:\bestanden”.  Eerst wordt in die map een submap aangemaakt met de naam van de persoon die de mail heeft verstuurd (de naam van de leerling dus). Alle bestanden van die leerling worden in die map geplaatst, de bestandsnamen van de bijlagen worden behouden maar aangevuld met de datum waarop het script de bestanden uit Outlook heeft gehaald en op de harde schijf heeft geplaatst. (formaat jjjjMMdd; vb. 20160725)

Knipsel

Nu moet ik enkel nog de mails van de leerlingen in de submap “Mail leerlingen” plaatsen, script uitvoeren en ik krijg alle bestanden netjes geordend op mijn harde schijf.

knipsel2

Wil je het scriptje of een aangepaste versie ervan, aarzel niet om mij te contacteren 🙂

Reacties

 1. Vraag:
  Blijven de bijlagen dan ook nog in de mailtjes van je leerlingen staan?
  Dat vind ik dan weer een beetje ‘onhandig’ want in feite gebruik je dan 2x de schijfruimte, waarvan de bijlage in de mail zo goed als zeker nooit meer gebruikt wordt.

  • Beste Harry
   ja, die blijven ook in de mailtjes van de leerlingen staan, maar die kan je dan natuurlijk in z’n geheel wissen?
   Groeten
   Meneer Depuydt

 2. beste, ziet er idd een heel handig script uit. Kan u mij een kopie sturen aub? Leuk om de mailbox wat te verlichten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.