DRAAGwijdte van een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur

D

Het recht op een TADD is uiteraard begrensd. Het recht op TADD geldt om te beginnen niet in heel Vlaanderen maar is toch ruimer dan je misschien zou vermoeden. Als je het recht op TADD verwerft in één school van de scholengemeenschap, geldt dat recht voor ALLE scholen van de scholengemeenschap (met uitzondering van de scholen waar je een negatieve evaluatie kreeg).

Een andere belangrijke begrenzing is het ambt waarin je het recht verworven hebt. Als je recht hebt op TADD in het ambt van leraar kan je uiteraard geen aanspraak maken op een aanstelling in het ambt van opvoeder.

Hierop is een belangrijke uitzondering. Wie het recht op TADD in het ambt van godsdienstleraar verwerft, verwerft dit automatisch ook in het ambt van leraar.

Wanneer je het TADD-recht verwerft in het ambt van leraar geldt dit ook maar voor een beperkt aantal vakken. Je verwerft het recht sowieso voor alle vakken waarvoor je een vereist bekwaamheidsbewijs hebt ongeacht hoeveel anciënniteit je hebt opgebouwd voor deze vakken. Je kan dit recht dus verwerven voor een vak dat je nog nooit gaf!

Daarnaast kan het recht ook gelden voor een vak of vakken waarvoor je een voldoende geacht bekwaamheidsbewijs hebt op voorwaarde dat je in dat vak/die vakken minstens 290 dagen dienstanciënniteit kunt voorleggen. Bij de berekening van de dienstanciënniteit voor een vak mag je enkel de dagen tellen dat je aangesteld was voor dit vak. Was je voor dit vak minder dan halftijds aangesteld dan wordt ook hier de dienstanciënniteit gedeeld door twee.

Voorbeeld 1: Lies gaf dit schooljaar les in school X. Ze gaf 14/21 het vak AV Economie in de tweede graad TSO. Ze heeft hiervoor een vereist bekwaamheidsbewijs. Daarnaast gaf zij 6/21 het vak AV Informatica in de tweede graad TSO. Ze heeft hiervoor een voldoende geacht bekwaamheidsbewijs. Na dit schooljaar heeft lies 303 dagen dienstanciënniteit verworven, ze had het geluk nooit ziek te zijn, het gaat dus om 303 effectieve dagen. Lies verwerft het TADD recht in het ambt van leraar voor alle vakken waarvoor ze een vereist bekwaamheidsbewijs heeft. Ze verwerft het recht op TADD niet voor het vak AV Informatica want daarvoor heeft ze momenteel slechts 151 dagen dienstanciënniteit (303 dagen / 2 want een aanstelling van 6/21 in het vak is minder dan halftijds).

Stel dat Lies het daaropvolgende schooljaar toch een aanstelling (voltijds) krijgt als leraar AV Informatica, dan zal dat een tijdelijke aanstelling van bepaalde duur zijn (TABD). Dit heeft gevolgen voor de kans op vaste benoeming.

Voorbeeld 2: Lies gaf dit schooljaar les in school X. Ze gaf 7/21 het vak AV Economie in de tweede graad TSO. Ze heeft hiervoor een vereist bekwaamheidsbewijs. Daarnaast gaf zij 14/21 het vak AV Informatica in de tweede graad TSO. Ze heeft hiervoor een voldoende geacht bekwaamheidsbewijs. Na dit schooljaar heeft lies 303 dagen dienstanciënniteit verworven, ze had het geluk nooit ziek te zijn, het gaat dus om 303 effectieve dagen. Lies verwerft het TADD recht in het ambt van leraar voor alle vakken waarvoor ze een vereist bekwaamheidsbewijs heeft. Dat ze slechts 303 dagen anciënniteit heeft voor het vak AV Economie doet er niet toe, ze heeft hiervoor een vereist bekwaamheidsbewijs.
Ze verwerft eveneens het recht op TADD voor het vak AV Informatica, waar ze een voldoende geacht bekwaamheidsbewijs voor heeft, want ook daarvoor heeft ze 303 dagen dienstanciënniteit.

Bron: https://data-onderwijs.vlaanderen.be/edulex/document.aspx?docid=15412

Commentaar toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste berichten