Kan ik overstappen van 1B naar 1A/2A?

K

Vaak krijg ik de vraag van leerlingen uit 1B (of hun ouders) of ze de overstap naar de A-stroom kunnen maken. Opgelet, ik vertel hier enkel wat wettelijk mogelijk is. Daarnaast is het altijd belangrijk om de noden en de talenten van het kind te bekijken en daarnaar te handelen.

De meest courante toelatingsvoorwaarde voor 1A is een getuigschrift basisonderwijs. Leerlingen die starten in 1B hebben dit getuigschrift niet. Zij behalen dit echter wel als ze 1B met succes (A-attest) afronden. Op dat moment voldoen zij dus aan de toelatingsvoorwaarden voor 1A. Overstappen van 1B naar 1A kan dus mits het succesvol afronden van 1B.

Soms is hierrond wat verwarring omdat leerlingen die een A-attest halen in het eerste jaar (eventueel met uitsluiting van basisopties) dat leerjaar niet mogen overzitten. Het klopt dat wie een A-attest behaalt in 1B, het leerjaar 1B niet mag overzitten in 1B maar wel in 1A. Een leerling die een A-attest behaalt in 1A mag 1A niet overzitten.

Om toegelaten te worden tot 2A (na 1B) zijn er vanzelfsprekend meer toelatingsvoorwaarden die moeten vervuld zijn. Enkel als de leerling het eerste leerjaar B met vrucht heeft beëindigd én een gunstig advies krijgt van de toelatingsklassenraad van 2A kan instromen in 2A. Een klassenraad zal zeer zuinig omspringen met een dergelijk gunstig advies.

https://data-onderwijs.vlaanderen.be/edulex/document.aspx?docid=9418#9-2

Commentaar toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste berichten