Beveilig de toegang tot je Facebook account beter

Posted on

In een vorige blogpost had ik het over “two-factor authentication”, een manier om de toegang tot je verschillende diensten beter af te schermen. In deze blogpost leg ik je uit wat de mogelijkheden zijn bij Facebook en hoe je één en ander instelt.  Hoewel dit echt niet moeilijk is, is het belangrijk om dit heel correct te doen.  Wanneer je dit onzorgvuldig doet kan je jezelf de toegang tot Facebook onmogelijk maken. Vraag eventueel wat hulp aan iemand die voldoende computervaardig is.

DEEL 1

 1. Meld je aan bij Facebook.
 2. In de blauwe titelbalk klik je uiterst rechts op het pijltje.
 3. In het menu dat verschijnt kies je voor “Instellingen”.
 4. Klik links op “Beveiliging”
 5. In het scherm dat verschijnt heb je rechts twee items die belangrijk zijn voor ons nl. “Aanmeldgoedkeuringen” en “Codegenerator”.facebook1
 6. Klik eerst op “Bewerken” naast “Aanmeldgoedkeuringen”
 7. Zet het vinkje aan bij “Om een beveiligingscode vragen voor toegang tot mijn account vanuit onbekende browsers”facebook2
 8. Er verschijnt onmiddellijk een soort wizard. Bij de eerste stap klik je eenvoudigweg op “Aan de slag”.
  facebook4
 9. Je krijgt de melding dat als je niet kan werken met een codegenerator (Google Authenticator) er ook gewerkt kan worden met SMS berichten. Klik op “Doorgaan”.
 10. Er wordt nu al een SMS naar je GSM gestuurd met daarin een geheime code, tik deze geheime code in.
  facebook3
 11. Pas als je de juiste code hebt ingetikt kan je klikken op “Doorgaan”.
 12. Klik in de laatste stap gewoon op “Sluiten”.

Two-factor authentication is nu al volledig geconfigureerd voor Facebook.  Wanneer je probeert aan te melden op Facebook op een computer waarop je dat nooit eerder deed zal je gevraagd worden om naast je gebruikersnaam en wachtwoord ook een geheime code in te vullen.

Je leest het goed, ENKEL wanneer je probeert aan te melden vanop een computer waarop je dat nooit eerder deed. Je zal de geheime code dus niet elke keer moeten ingeven. Voorlopig is het ONMOGELIJK om elke keer een geheime code te moeten invoeren bij Facebook. (ongeacht of je nu werkt met SMS of een codegenerator).

Aangezien we onze Authenticator (of codegenerator) nog niet geconfigureerd hebben kunnen we voorlopig enkel werken met SMS berichten.  We gaan nu verder met het configureren van de codegenerator (in onze voorbeeld “Google Authenticator”).

DEEL 2

 1. Herhaal de eerste 5 stappen uit deel 1.
 2. Klik op de link “Bewerken” naast “Codegenerator”.
 3. Klik op de link “Installeren”.
  facebook7
 4. Er wordt gevraagd om je Facebook wachtwoord in te geven, doe dit en klik op.
 5. Er verschijnt nu een QR code op het scherm die je kan inscannen met Google Authenticator app.
  blog2
 6. Klik in de Google Authenticator App op het + symbool en kies “Streepjescode scannen”
 7. Van zodra je de QR code op het scherm hebt ingescanned verschijnt Facebook in de app met een 6-cijferige code.
  forblog1
 8. Tik de huidige 6-cijferige code in en klik op “Bevestigen”.

Wanneer nu om een geheime code wordt gevraagd bij het aanmelden heb je de keuze tussen het opvragen van zo’n code via SMS of gebruik maken van de Google Authenticator App.

Maar wat als je smartphone plots verdwenen blijkt te zijn? Een geheime code via SMS lukt niet en ook de Google Authenticator app gebruiken kan niet meer.  Voor zo’n situatie kan je nood-codes aanvragen.

 1. Herhaal de eerste 6 stappen uit deel 1.
 2. Klik op de link “Codes ophalen”
  facebook9

Er verschijnt een venster met daarin 10 codes die je elk één keer kan gebruiken vb. als je vb. je GSM niet in de buurt hebt.  Print de codes af en bewaar ze op een VEILIGE plaatst.

EN NU?

De eerst volgende keer dat je probeert aan te melden op Facebook vanop een computer waarop je dat nooit eerder deed zal je onderstaand scherm te zien krijgen NADAT je een juiste gebruikersnaam en wachtwoord hebt ingegeven.
facebook11

In het invulvak voer je de code in die je in Google Authenticator te zien krijgt. Indien je je smartphone niet bij de hand hebt kan je ook één van de 10 nood-codes ingeven. (Je kan die code daarna nooit meer gebruiken!!).  Of wil je een code ontvangen via SMS? Klik dan op “Kan je code niet worden opgehaald?”, onderstaand scherm zal verschijnen en daar klik je op “Stuur een beveiligingscode per sms”. Enkele ogenblikken later zal je een SMS ontvangen met daarin een geheime code die je kan gebruiken om toegang te krijgen tot je Facebook account.

facebook12

Heb je vragen, opmerkingen of is iets niet duidelijk? Dan hoor ik dat graag.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.